Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Malek Miklós

2010.11.13

Malek Miklós

 

malek_miklos-3.jpg

A zenészcsaládból származó ifjabb Malek Miklós már 12 éves korában elkezdett zenét szerezni olyan, a Magyar Televízióban futó műsorokhoz, amelyekben gyermekszínészként szerepelt.
 

Abban az időben, amikor a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és az akadémia padjait koptatta, sokat dolgozott az iskola falain kívül is mint énekes, hangszerelő, hangmérnök, színházi zongorista, zenei producer. Miután Jennifer Lopez egy slágerében nagy sikerrel működött közre, nekivágott az Egyesült Államok meghódításának, és ma igazi nemzetközi szuperprodukciók alkotója és stábtagja.

 

Miklós, id. Malek Miklós és Toldy Mária gyermekeként sosem vette a könnyűzenét könnyedén. Őt mindig azok a részletek érdekelték, amelyeknek a legtöbb ember nem tulajdonít különösebb jelentőséget. Azok az apróságok, amelyek egy dalt olyan világslágerré változtathatnak, mint például Jennifer Lopez Love Don’t Cost A Thing című száma, amin Miklós mint zenész és hangszerelő közreműködött. Ez a dal 16 országban volt egyszerre a slágerlisták élén. A Magyarországon már sikeres zenész mindent feladott azért, hogy Amerikában bebizonyítsa: senkiből valaki tud lenni a saját erejéből.

 

Miklós a komolyzenét viszont sosem vette túl komolyan. A napi előírt gyakorlási mennyiség helyett intenzíven, éjt-nappallá téve, 2 hét alatt készült fel a vizsgáira. A klasszikus zongora és zeneszerzés tanszak mellett az éjszakáit rendszerint zenei stúdiókban töltötte, gyakran hajnalig dolgozva azon, hogy valóra váltsa egy-egy zenei elképzelését. Mindent elvállalt, hogy a lehető legtöbb tapasztalatra tegyen szert. A magyar zeneélet krémje fel is figyelt erre a szokatlan hozzáállásra, és nemsokára olyan slágerek fűződtek a nevéhez, mint például az Állj meg kislány (Csonka András), Indul a táncos cirkusz (E.C. Dance Stars), vagy a Butitájm (Császár Előd). A Csipkerózsika mese-musical megírásával és színpadra állításával a teátrum világába is belekóstolt. Mindezek közepette nemcsak a Konzervatóriumot végezte el, de még a Zeneakadémiát is – köszönhetően olyan megértően fantasztikus tanároknak, mint Jandó Jenő.

 

A friss diploma és a fél tucat arany és platinalemez ellenére még mindig nem volt elégedett. A bostoni Berklee College of Music felé vette az irányt, hogy tovább folytassa a tanulmányait – ezúttal énekes és zenei producer szakon. Ám New York vonzereje túl erősnek bizonyult, úgyhogy az 1999-es év őszén úgy döntött, hogy a mindig éber városban próbál szerencsét. Ettől a ponttól kezdve felgyorsultak az események. Fél éven belül leszerződtette az egyik legsikeresebb kiadó mint zeneszerzőt, és ezzel elindult a nemzetközi karrierje.

 

Egy évtizeddel később több mint 15 millió eladott lemezen szerepelnek a munkái: Anastacia, Jennifer Lopez, Tarkan, Faith Evans, Dream, Jessica Andrews, M2M, Marion Raven és Donna Summer – csak néhány név azok közül a világhírű előadók közül, akikkel együtt dolgozott. A dalai és hangszerelései olyan filmekben és tévésorozatokban csendültek fel, mint a Jóbarátok, a Bájkeverő vagy a Pillangó-hatás 3. Magyarországról hozott világlátása az amerikai tapasztalatokkal együtt egy olyan nyitott, globális hozzáállást eredményezett, amelynek nagy hasznát vette, amikor a világ különböző pontjain alkotó sztárokkal dolgozott, mint Tarkan (Törökország), Hiromi Go (Japán), Khalil Fong (Hong-Kong), Coco Lee (Kína), Elva Hsiao (Taiwan). Persze a magyar zeneéletet sem hanyagolta el: Zséda, Lola, Csonka András, a Hip Hop Boyz és a Cotton Club Singers lemezein közreműködött; a Macskafogó 2 főcímdalát énekelte.

 

Hat év New York után a „zenebiznisz” szeszélyes időjárását követve a napos Kaliforniába költözött. Legutóbbi sikerei közé tartozik a 2009-es megjelenésű Yanni Voices című lemez és koncert DVD, amelyre két dalt is írt a rendkívül sikeres görög-amerikai new age sztárral. Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb fiatal eladója, Pixie Lott Turn It Up című, már 2 millió eladott példányszámot meghaladó platinalemezén mint hangszerelő működött közre. A 2010-es év egyik új magyar slágere, Varga Viktor Lehet zöld az ég című dala pedig már Miklós hollywoodi stúdiójában készült.

 

Magyarországon a közreműködésével készültek a következő aranylemezek: Csonka András – Egy pici szerelem, Gergely Róbert – Arckép, Hip Hop Boyz – 3 (platina), Hip Hop Boyz – V, FLM – Megtalállak még. Amerikai aranylemezes produkciói: Anastacia – Freak of Nature, Dream – It Was All a Dream, Jessica Andrews – Who I Am?, Jennifer Lopez – J. Lo.