Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nagy Feró

2010.11.13

Nagy Feró

2.jpg
Nagy Feró 1946-ban született, és már hatvanas évektől zenél rock és punk bandákban. A magyar újhullám vezéregyénisége.

A Beatrice és az „Ős-Bikini” frontemberként, a „nemzet csótányaként” vált híressé. 1989-től vezette a Petőfi Rádió Garázs című műsorát, később a Musica Hungarica fesztivál szervezője, a Rockkalapács című tévéműsor vezetője volt. A Magyar Rockszövetség társelnöke. Sokak számára emlékezetes alakítása volt Laborc szerepe az István a királyban (1983), és Ford Fairlane magyar hangja 1990-ban.

 

További színpadi alakításai voltak Berger a Hair 1985-ös feldolgozásában, a Hamlet rock verziójának címszerepe a 1986-ban, és ő játszotta Attilát, Isten kardját az Önögészben (1992). Szívesen alakította saját magát is számos filmalkotás közül például A Pál utcai fiúk címűben. Láthattuk felbukkanni Proként az Argóban és legutóbb felügyelőként A hetedik kör című moziban. Korábban a Pannon Rádió, jelenleg a tatabányai Forrás Rádió Rockforrás című műsorának társvezetője.

 

Igazi alkotó energiája saját zenekarai számára szerzett dalokban visszhangzik. A Beatrice korai éveiből, mivel azok az „átkos” TTT-rendszerében főként a tiltott kategóriába tartoztak csak másolt kalózfelvételeken voltak elérhetőek. Ezeket utólag Feró kiadatta egy gyűjteményes albumban 1988-ban és a Megkerült hangszalag – betiltott dalok, 1979 című lemezen 1993-ban. Az időrendben első ma is elérhető felvétel az 1980-as, az LGT-vel és az Omegával a Kisstadionban rendezett koncert albuma. Ebből az időszakból a rajongók számára az általános szabadságvágytól ordító Nagyvárosi farkas és a Jerikó című nóták a legemlékezetesebbek.

 

A Bikini néven Vedres Józseffel 1982-ben alapított zenekar motorja volt, „énekelt és altszaxofonozott”. Az úgynevezett Ős-Bikininek két lemeze került féllegális, majd a rendszerváltás után legális terjesztésre, a Hova lett… (1983) és a XX. századi híradó (1984). A nyolcvanas évek második felében a Bikini énekesi posztját átadta D. Nagy Lajosnak (továbbra is támogatva a zenekart többek között dalszövegek írásával), és újjászervezte a Beatricét, amely a rendszerváltás időszakának egyik „népi szószólójává” vált. Feró neve pedig azóta is szorosan összefonódik a bandáéval.

 

Az 1990-ben megjelent Gyermekkorunk lexebb dalai lemezről a Boldog szép napok című dal az ideiglenesen hazánkban állomásozó szovjet csapatok egyik „hivatalos” búcsúztatódalává vált. A ’91-es Utálom az egész XX. századot albumról a Nyolc óra munka és a Pancsoló kislány vált népszerűvé. A Vidám magyarok c. lemez 1992-ben jelent meg. A kilencvenes évek derekán a teljes együttes lecserélődött Feró körül. A régi veterán zenészek helyére fiatal rockerek kerültek, csak ő maradt a régiek közül. A Ki viszi át című lemez 1996-ban, a Vakaroma 1999-ben került a boltokba. A 2002-es Európai show illúziót Feró már saját néven jegyzi, de a mai napig az „új” Beatricével koncertezik, amelyben ma már egyik fia az állandó dobos.

 

Talán kevesen tudják, hogy az első Kispál és a Borz albumot, Naphoz Holddalt Nagy Feró adatta ki 1991-ben. 1989-ben Állami Ifjúsági Díjjal tüntették ki, 2010-ben az MTV ikonnak választotta.

 

A Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán szerzett üzemmérnöki diplomát. 27 éve házasságban él, két felnőtt fia és egy lánya van.